De Oer-Terschellinger en DNA

 

Van sommige Terschellinger families gaat de stamboom op papier ongeveer 400 jaar terug. In mijn groot Terschelling-bestand van 75000 namen hebben sommige Terschellingers Karel de Grote (742 na Chr.) als voorvader. Leuker is nog verder in de tijd terug te gaan.

Waar komen de ‘oer-Terschellingers’ van oorsprong vandaan?

De tegenwoordige wetenschap weet waar en met welke dna-eigenschappen de mens heel lang geleden woonde.

De oermens kwam uit Afrika. Maar hoe zijn onze voorvaderen hier gekomen?

Door de ijstijd verdreven naar Spanje en na het smelten van het ijs terug gekomen naar Noordwest-Europa?

Trokken ze via Siberië of Scandinavië? Zijn ze als ruiters met de Romeinen mee gekomen uit Georgië?

Je hoeft niet veel te doen om te weten te komen waar je verre voorvader in vroegere tijden woonden.

 

Wil je meer weten en meedoen aan dit onderzoek?

 

  1. Neem dan contact op met Kees Stada via kees.stada@home.nl met volledig naam en adres.
  2. Je krijgt dan meer informatie en een uitleg wat te doen
  3. Pas als je gelezen hebt wat de bedoeling is,

a.       kan je op de Friese Waddenproject pagina http://www.familytreedna.com/public/friesewadden de test bestellen

b.       heb je problemen met het Engels of de betaalwijze (zie tekst ‘Terschelling-project’) neem dan contact op met Kees Stada via kees.stada@home.nl met volledig naam en adres.

  1. Je ontvangt thuis een buisje met een schrapertje
  2. Je veegt op drie schrapertjes wat wangslijm, doet het in het buisje en stuurt het op in de bijgevoegde antwoordenveloppe naar het laboratorium in Houston, Amerika.
  3. Zodra de uitkomst van het onderzoek uit Amerika terug is en de plaats van herkomst van jouw ‘verre voorvader’ bekend is, krijg je een bericht via e-mail en kan je de uitslag op je eigen pagina op internet bekijken. Later krijg je de uitslag thuis gestuurd . 

Niet alleen het pad terug in de historie van je voorvaderen wordt zo bepaald. Nee, ook worden eventuele verbanden met andere families (Clans) bepaald.

 

NB. Dit onderzoek gaat voorlopig alleen over de rechte mannelijke lijn en vandaar dat alleen mannen hier aan mee kunnen doen. Sorry vrouwen!

Maar waarom vraag je je vader of broer niet. De uitkomst geldt ook voor jou

Over een project in de vrouwelijke lijn worden nog nieuwe betaalbare mogelijkheden ontwikkeld.

 

Vergelijk dit onderzoek beslist niet met een justitioneel onderzoek over delicten of het aantonen van een biologische vader. Ook eventuele kenmerking over ziekten vallen buiten dit onderzoek. Je kunt aangeven dat jouw gegevens niet opgenomen mogen worden in het grote totaalonderzoek.

Het Terschellingproject wordt een onderdeel van een nog groter onderzoek van alle Waddeneilanden en het aangrenzende kust gebied..

Heb je het gevoel dat je mogelijk ‘Terschelling’- of andere eilandgenen hebt of heb je geen familieverwantschap met Terschelling en wil je toch profiteren van de aanzienlijke groepskorting? Vul dan ook het formulier in en vraag de informatie aan.

Voorop staat dat met de uitkomsten een goed inzicht van de herkomst van de ‘Oer-Terschellingers’ wordt verkregen als er genoeg mensen meedoen.

 

Op http://www.familytreedna.com/surname_sum.aspx?let=S&projecttype=DG kun je zien dat al veel deelnemers elders meededen aan dergelijk onderzoek.

 

Het Terschelling-project

 

De technische uitleg van een DNA-onderzoek is niet gemakkelijk te begrijpen. Daarom deze beperkte uitleg.

 

DNA heeft te maken met chromosomen. Heb je een X- en een Y-chromosoom dan ben je een man (XY) Heb je twee X-chromosomen dan ben je een vrouw (XX) Het Y-chromosoom wordt doorgegeven van vader op zoon.

Door een combinatie van DNAgegevens, statistiek en een grote database kunnen we meer te weten te komen van onze oervoorvaders

 

Moleculaire biologie en de studie van de genetische verscheidenheid tussen populaties hebben de laatste twee decennia een belangrijke bijdrage geleverd in onze kennis van de ‘recente’ evolutie van de mens.

 

Dit DNA-project is niet commercieel en ieder betaalt zijn eigen kosten. Omdat voorheen een DNA-onderzoek erg duur was, was er voor een de ‘gewone’ particulier geen interesse. Nu betaal je voor een onderzoek op 37 merkpunten van het Y-chromosoom, dankzij de lage dollarkoers en groepskorting, ongeveer € 130.

In Nederland kan je ook terecht voor onderzoek. Helaas is dit duurder en minder omvangrijk dan in Amerika. Bij de Amerikanen is ‘stamboom-DNA’ heel populair. De heer Boswijk, fervent stambomer, startte het Waddenproject. Hij is persoonlijk naar Houston geweest en heeft gekeken naar de betrouwbaarheid van het laboratorium. Het laboratorium is omringd door nurds die nauwlettend de vorderingen in de gaten houden.

Wie weet, krijgen we nog meer inzicht wie we zijn J

 

Kees Stada

 

kees.stada@home.nl

 

Wie zijn voorouders niet eert is zijn naam niet weert.