Er is al heel wat gezocht naar gegevens over de geschiedenis van Terschelling en Vlieland. Vooral op het gebied "genealogie", populair gezegd de stamboom, hebben heel veel mensen uren in de archieven zitten puzzelen.

Ik, Kees Stada, heb geprobeerd al deze gegevens, van honderden jaren (de eerste is Karel de Grote, 742 na Chr.) in een groot familiebestand te zetten. Mijn hobby is zoeken naar nieuwe gegevens, heel veel mensen telefonisch benaderen en nieuwe contacten opdoen. De familie wordt met de dag interessanter, omdat er steeds meer personen en verhalen bijkomen. Niet alleen van nu maar zeker van vroeger.

Wie wil niet lezen over de mishandeling van de veldwachter, die weken met een blauw oog liep. Of over het rechtsgeschil van Martje Swart die met opgetrokken rokken zat en Arie Pieters, met open broek, haar bij de blote schonk vatte en enige klappen gaf. Bestond er toen maar een sex- of roddelblad!

Voor velen is het toch het weten waard, dat je voorvader Gerrit Sorgdrager (inderdaad familie van de ex-minister Winnie), meer dan 300 jaar geleden geboren, commandeur op de walvisvaart was. En wat te denken dat Neeltje de Jong een oproep voor dienstplicht kreeg, marketentster werd en dat ze van 1810 tot 1813 een vergunning had voor het dragen van een pistool. En dan de oorlog in België, waar vele Terschellingers bij de Citadel in Antwerpen omkwamen. Helaas overheersen de scheepsrampen, maar gelukkig zijn er ook verhalen over reddingen vermeld.

Al deze verhalen zijn te lezen in de grote Terschelling-familie, op 26 juni 66.000 personen met 25.000 huwelijken en die allemaal echt familie van elkaar zijn. Zowel gehuwd als ongehuwd, dus echte kinderen maar ook onechte kinderen. Momenteel leven daarvan 15.000 mensen. Er komen gelukkig nog steeds nieuwe familieleden bij, maar helaas sterven er ook ieder jaar.

En dan vraag je je af: Sta ik in dat grote boek en hoe groot is dat dan wel? Als alle families uit "het boek" in tekst afgedrukt zouden worden, zou je ruimte in een boekenkast nodig hebben gelijk aan 70 exemplaren van de bekende Terschellinger roman "Sil de strandjutter". (in november 2000 ontdekte ik de nazaten in Noord Amerika!) Daarin staan dan alle gegevens, zoals namen, beroepen, geboortedata, plaatsen, enzovoort, maar ook bijzondere verhalen.

Naast de officiële archieven zijn ook de oude en nieuwe kranten en bladen zoals "de Harlinger", "Schylge myn Lântse", "de Terschellinger" en boeken met een Terschellings tintje goede bronnen. In de loop van de tijd heb ik een paar artikelen over mijn Terschelling-hobby geschreven voor plaatselijke kranten en dagbladen. Een halve pagina in het Algemeen Dagblad heeft veel reacties opgebracht. Iedere dag krijg ik via Internet ongeveer 10 berichten binnen en daaruit weer nieuwe contacten.

Klik hieronder op de naam van het eiland waarvan je de namen wilt zien. Of vul de naam in in het invulvakje en klik op zoek.

Klik op het eiland waarvan u de namen wilt weten. Urk Borkum Schiermonnikoog Ameland Terschelling Vlieland Texel

Zoek naar de naam:


Ik kan de database niet vinden!