Verhalen

En ineens had ik er een broer bij...

Kees Stada

(één van de vele wonderbaarlijke verhalen die ik tegenkom)

Via mijn internetsite www.stada.nl/terschelling krijg ik veel stamboomvragen. Eind vorig jaar vroeg iemand mij naar zijn voorouders. Ik stuur dan eerst het gezin van de vragensteller met het verzoek de mogelijk ontbrekende gegevens aan te vullen. Om reden van de privacy noem ik in dit artikel geen namen.

Ik kreeg het volgende bericht terug:

Mijn vader heeft de zeevaartschool op Terschelling doorlopen en is als stuurman gaan varen. Hij koos later voor het loodswezen. Zijn eerste standplaats was Terschelling en later gevolgd door andere plaatsen. Hoe kom ik nu aan jouw site? Tijdens ons bezoek aan Terschelling hoorde ik van jou en kreeg je adres. Ik vind het ontzettend boeiend dat de geschiedenis van Terschelling nog zo levend is en het is voor mij een grote verrassing. Ik hoop dat je iets met mijn gegevens kunt aanvangen en ik zie uit naar een berichtje van je.

Ik stuurde de gegevens en ruim een week later kreeg ik antwoord:

Je mail met gegevens van mijn vader was nogal verrassend. Wat voor mij begon als een interessante blik in de genealogie van mijn familie van vaders kant en de historie van Terschelling, werd een totaal andere ervaring. Mijn broer, drie zussen en ik waren geen van allen op de hoogte van het bestaan van een voorhuwelijks kind van mijn vader. Mijn zus heeft contact opgenomen met een nicht. En wat bleek? Het was wel bekend in de familie maar het moet in de doofpot terecht zijn gekomen. Je zult je voor kunnen stellen dat wij allen zeer nieuwsgierig zijn naar wat meer bijzonderheden omtrent onze halfbroer. - Heeft hij kinderen? Dat zouden dan mijn vaders kleinkinderen zijn. - Is de moeder nog in leven? Wij als familie beloven plechtig discreet met deze gegevens om te zullen gaan.

 Terug naar de verhalenlijst