Verhalen

Leentje Boon

Zij woonde in het Buitenlevenglop en via haar tuintje kon ze zo op het erf van onze buurman en groenteboer Jort Zorgedrager komen.

Ik heb haar gekend als een diervriendelijke vrouw die veel op had met haar hondje "Pollie", waar ze altijd tegen praatte. Ze maakte van zeeschuim beeltenissen van haar man Jan Boon. Met een mesje sneed ze het schuim uit en van stopwol maakte ze hoofd- en baardharen. Ze liet me dat dan zien en zei: "wie lapt me dat na, Kees?".

Jort de groenteboer hield onder andere kippen met een parmantige haan, die zich goed liet horen. Of het nou om het gekraai was of dat hij toch in de pot moest...... Eens greep hij de haan en liep er mee de grote schuur in. Leentje liep nieuwsgierig achter hem aan en wij als kinderen natuurlijk ook. Leentje vroeg: "Jort, wat ga je doen?". Jort: "ik ga de haan kunstjes leren Leentje", daarbij nam hij de bijl en sloeg pardoes de kop van de haan af en gooide het beest op de grond. Zonder kop rende hij nog een eindje weg en viel toen om. Eerst bleef het stil..... zowel Leentje als wij waren verbouwereerd en niemand durfde wat te zeggen. Leentje doorbrak de stilte, liep op Jort af en sprak de historische woorden: "MOOORDENAAR, MOOORDENAAR!" Ze liep terug naar het huis, ons bedrukt achterlatend met de lachende Jort.

Dan de foto, van links naar rechts:

Emmy Bloem, Leentje Pals, Jan Boon en Trijntje Bloem.

Leentje is de dochter van de bekende schipper van de reddingboot "paal 7" Jan Tijs Pals.

(Neeltje), Leentje Boon, want zo werd ze genoemd, (1874-1957) trouwde met Samuel Jacobs Nieuwenhuizen (1880-1913), daarna trouwde Leentje met Jan Boon (1871-1946), geboren in Den Hoorn op Texel, zoon van veehouder Cornelis Boon en Frouwtje Krijnen

Een zus van Leentje, Trijntje Pals (1873-1963) trouwde met Andries Bloem. Wat dat met de foto te maken heeft zal straks duidelijk zijn.

Na wat rondbellen kwam ik er achter dat Emmy Bloem, dochter van Teunis Bloem, de schoenmaker in het Spiegelglop en kleindochter Andries Bloem was. Het andere meisje, zo vertelde men mij was Trijntje van Teunis Bloem. Een meisje met deze naam en deze vader en ongeveer de leeftijd van Emmy Bloem is niet te vinden in mijn bestand……. Plotseling herinnerde ik me een telefoongesprek! Trijntje Bloem is de dochter van Jan Bloem (zijn bekende uitspraak was: Tęęssel is Tęęssel) en Antje Heerding, genoemd Texelse Annie en kleindochter van de eerder genoemde Andries Bloem. Haar vader Jan overleed in 1942 aan de gevolgen van T.B.C. en Trijntje werd bij haar grootvader en moeder opgevoed! Helaas overleed haar grootvader een maand later, maar Trijntje werd door iedereen Trijntje van Teunis Bloem werd genoemd! Conclusie: op de foto staan tijdens een 25-jarig huwelijksfeest het echtpaar Boon en de twee nichtjes.

Kees Stada

Januari 2001

 Terug naar de verhalenlijst