Verhalen

Vermiste Terschellingers

De oorsprong van sommige families rijkt verder dan Terschelling. En waar bleven de reislustige Terschellingers? Zijn de Doeksen wel echt Terschellings en komende Sorgdragers wel van Ameland. Terschellingers zwierven over de hele wereld uit, Amerika, Canada, Zuid-Afrika enz. Maar ook zijn er familiebanden met de eilanden Texel, Vlieland, Ameland, Schiermonnikoog, Borkum en Urk.

Pieter Sorgdrager uit Zuid-Afrika schreef: "My voorouers kom van Ameland, sou dit help?" En ja hoor, het klopt dat zijn voorouders van Ameland komen. Kees Stada, de man met een stamboom van 52000 namen, moest hem natuurlijk wel vertellen dat ze daarvoor op Terschelling woonden. Piet stuurde op zijn beurt weer alle gegevens uit Zuid-Afrika naar hem. Een ander, een afstammeling van de Doeksens, schreef hem dat hij van oorsprong van Terschelling komt, en die moest hij weer vertellen dat hij net had gehoord dat, zover we weten de Doeksens "Amelanders" zijn. En iemand uit Canada kon hem weer vertellen dat de familie Van Zwol niet uit Friesland komt maar als verveners honderden jaren geleden oorspronkelijk uit Zwartsluis in Overijssel de tocht naar het noorden had ondernomen. Ook kreeg hij bericht dat een vermiste Terschellinger met de achternaam Brandenburg, van lang geleden, in Amsterdam terecht was gekomen, daar trouwde en nu nazaten heeft die hun gegevens via elektronische post prijsgeven. En wie had nog gedacht aan die uitgestorven tak Zunderdorp? Kees kwam erachter dat de laatst bekende is getrouwd met een Schylger vrouw Brandenburg!

En zo werd de familie van twee kanten weer springlevend en horen ze nu echt bij de "grote Terschelling-familie". Bijna iedereen is ook echt familie van elkaar. Kees beweert dat als iemand met een Terschellinger achternaam hem belt, het altijd familie van hem is. Hij daagt iedereen uit hem twee namen te geven die geen familie van elkaar zijn! En wat te denken dat er heel wat Terschellingers zijn die bloed hebben van voorouders van Texel, Vlieland, Ameland en Schiermonnikoog, maar ook omgekeerd. Sommige lijnen gaan terug tot het jaar 1330 en er zijn mensen op Terschelling die van Karel de Grote afstammen! In Amerika wonen heel wat mensen met Terschellinger roots; onder andere nogal wat De Graaf-en die via Internet hun gegevens doorsturen naar Kees Stada. Niet alleen tekst, maar ook oude foto's komen op het scherm. En zo wordt de Terschelling-familie extra opgefleurd. Uiteraard komen er steeds meer verhalen bij die het lezen waard zijn. Van de zeevarenden zijn nogal wat monsterrollen toegevoegd en van de nu levende mensen met een interessante hobby is ook een foto en een verhaal te zien. Helaas is Kees nog niet helemaal klaar met het programma om een stamboom in één van de drie Terschellingse dialect te printen.

Iedere dag komen er weer nieuwe ontdekkingen bij en wie denkt dat hij de familie compleet heeft komt meestal bedrogen uit. Daarom heeft Kees weer een uitnodiging gekregen om op 29 en 30 december tijdens de kersttentoonstelling de Mavo-school in Midsland op Terschelling met zijn computer te bemannen. "Natuurlijk kom ik!" zei hij, "en dan neem ik ook de printer en scanner mee en daar is vast nog wel een extra scherm aanwezig om te koppelen en de verrichtingen van afstand te aanschouwen".

Kom eens kijken of je familie er ook bij is, lever nieuwe gegevens of neem een foto van een voorouder of een groep mensen mee, dan wordt à la minuut het beeld digitaal opgeslagen voor het nageslacht. Als tegenprestatie geeft Kees een overzicht van ongeveer 64 voorouders of levert een onderzoek naar familieverwantschap van door u te noemen twee personen! Wilt u alvast wat meer weten of kunt u niet komen op de kersttentoonstelling? Bel hem of mail hem.

 Terug naar de verhalenlijst